Paylaş |
|
Tweet |
Kürtaj, genellikle bebek alınması durumunda kullanılsa da rahim içinin her türlü yabancı maddeden temizlenmesi için kullanılmaktadır. Kelime anlamı, ‘kazmak’ olan bu işlemin genel anestezi altında ve hastanelerde yapılması zorunludur. Kürtajın bebek alınması harici durumlarda yapılmasına halk arasında parça almak ismi verilmektedir.
Kürtaj ne zaman yapılır sorusundan önce bu işlemin hangi durumlarda zorunlu olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Kürtaj işlemi, gebeliğin erken dönemlerinde tespit edilen anormalliklerde yapılabilmektedir. Bebeğin gelişiminin tamamlanamayabileceği durumlarda ya da bebeğin rahim içinde öldüğü durumlarda kürtajın yapılması zorunludur.
Kürtaj işlemi vakum ve kürek ismi verilen tekniklerle yapılabilmektedir. Vakum tekniğinde rahim ağzından içeri girilip vakumla temizlik işlemi yapılmaktadır. Kürek yönteminde ise kaşığa benzeyen aletlerle temizleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Vakumlu yöntemde geleceğe dönük risk daha azdır ve bu nedenle daha fazla tercih edilmektedir.
Günümüzde kürtaj ne zaman yapılır sorusunun en önemli cevabı gebeliğin 10’uncu haftasına kadar yapılabildiğidir. Yasal anlamda belirlenen zorunlu süre bu şekilde olsa da anne sağlığını tehdit eden unsurlarda 15. haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir. Gebeliğin ilerlediği her hafta bebeğin kemik oluşumu gelişeceğinden kürtaj daha zor bir hale gelmektedir. Bu nedenle gebeliğin dikkatli bir şekilde takip edilmesi ve oluşacak risklerde kürtajın zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir. Kürtaj olan kadınların çok büyük bir kısmının yeniden hamile kalmasında bir sakınca bulunmamaktadır.