Malum Covid-19 dolayısıyla tüm dünya can korkusu yaşıyor. Kimi zaman aşırı strese neden olan bu ölüm korkusu gereksiz anksiyeteye (yani kaygı bozukluğuna) neden oluyor. Psikoloji nedeniyle sağlığınızı ve yaşam kalitenizi bozmak istemiyorsanız lütfen tedbirli davranmak ve önlem almak dışında 24 saat bu gündemle yaşamayın.
BAKIN ANKSİYETE/KAYGI BOZUKLUĞU VÜCUDUMUZA NASIL ZARAR VERİYOR?
Anksiyetenin Kalp Üzerindeki Etkisi
Anksiyete aşağıdaki kalp bozuklukları ve kardiyak risk faktörleri ile ilişkili olabilir:
- Hızlı kalp atışı (taşikardi) – Ciddi vakalarda, normal kalp fonksiyonu ile müdahale ve ani kalp durması riskini artırabilir.
- Artan kan basıncı – Kronik ise, koroner hastalığa yol açabilir, kalp kasının zayıflaması, ve kalp yetmezliği.
- Azalmış kalp hızı değişkenliği – Akut kalp krizi sonrası daha yüksek ölüm insidansı ile sonuçlanabilir.
ANKSİYETE VE KALP KRİZİ
Anksiyete bozuklukları korku ve belirsizliknedeniyle ortaya çıkabilir. Anksiyeteyi engelleyebilecek aşağıdaki önlemler işe yarayabilir:
- Öngörülen egzersiz rejimlerine bağlı kalma
- Reçeteli ilaç alma
- Sağlıklı bir diyet ile takip
- Uygun miktarda kaliteli uyku
- Arkadaşlarınız ve ailenizle yeniden bağlantı kurma
- İş kariyerini ve aile sorumluluklarını güvenle sürdürmek
ANKSİYETE BOZUKLUĞU FARKLI TÜRLERİ
Anksiyete bozuklukları çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan birkaçı şunlardır:
- Panik bozukluk – kalp hastalığı ile ilişkili olabilir.Aşırı ajitasyon ve terör duyguları genellikle baş dönmesi eşlik, göğüs ağrıları, mide rahatsızlığı, nefes darlığı, ve hızlı kalp atışı
- Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) – şok edici veya korkutucu bir olayı veya şiddetli bir suç, büyük kaza veya kalp krizi gibi ani, hayatı tehdit eden bir olayı takip edebilen bir durumdur. TSSB muzdarip bir kişi genellikle sorun kendi durumuna neden olay ile ilgili bir şey ile ilgili sorun vardır ve gerginlik ve kopukluk duyguları deneyimleri.
- Obsesif-Kompulsif bozukluk – Bu kişiler aynı eylemleri tekrar tekrar gerçekleştirerek mantıksız düşünce ve endişelere sahiptirler Örneğin, bir hekim tarafından kontrol edilmiş ve temiz test sonuçlarına rağmen kardiyovasküler semptomlara takıntılıdır,ikna olmaz veya saatlerce yeni semptomlar bulabilir.
Panik Atağı Kalp Krizinden Ayırt Etmek
Panik atak ve kalp krizi aynı değildir ancak benzer belirtiler olabilir.Ani ve şiddetli göğüs ağrısı olan herkes-anksiyete bozukluğu için tedavi olsun ya da olmasın acil servise gidilmeli! Hekim hastanın kanını belirli kalp kası enzimleri için test edecektir. Anksiyete ve depresyon sorunlarına duyarlı bir kardiyolog kalp krizi belirtileri panik atak belirtilerini detaylı inceleyecektir. Lütfen profesyonel yardım alınız kulaktan dolma,yetkisiz kişi ve kurumların ticari amaçlı yayınlarına bakarak hareket etmeyiniz. Sağlığınız varlığınız unutmayın
Dr Emre Ertürk
Kardiyoloji Uzmanı
www.emreerturk.com.tr
0216 565 40 65