Paylaş |
|
Tweet |
Yeni doğan bebekler dünyaya geldikleri dönemden itibaren sesi işitmeyi, tanımayı, taklit etmeyi öğrenirler. Dil gelişimini sağlamaya başlarlar. Bebekler dönemine uygun konuşmalara tepki verirler. Ebeveynlerin bebeğin dönemine uygun tepkileri verip vermediğine dikkat etmelidirler.
Yeni doğan bebekler: Sesin geldiği yöne başını çevirirler. Yüksek seste sıçrayarak tepki verirler.
3-4 ay bebekler: Anne babanın sesini tanırlar. Ünsüz harfleri kullanmaya başlarlar.
5-6 ay bebekler: Gülerek tepki verirler. Bu dönemde agulayarak yapılan konuşmaların karşılığını verirler.
11-12 ay bebekler: Anne ve baba sözcüklerini yavaş yavaş söylemeye başlarlar.
Eğer bebekler bu dönemlerde doğru tepkiler vermişse işitmesinde herhangi bir problem yoktur. Ancak bebek doğru tepkileri sağlamamışsa sağlık uzmanlarına başvurularak gerekli önlem alınmalıdır.
Çocuklarda işitme kaybı doğuştan ve sonradan olası durumlarla ortaya çıkan kayıptır. Doğuştan gerçekleşen işitme kaybı kan uyuşmazlığı, anne, baba veya dede bulunan işitme kaybı, doğum sırasında rahimde çıkan sorunlardan kaynaklanır. Sonraki dönemlerde yaşanan işitme kaybı ise kulak enfeksiyonlarından (orta kulak iltihabı) dolayı kaynaklanmaktadır. Enfeksiyon kulağa hasar vererek, işitme sistemine kalıcı problemler yaratır. İşitme kaybı olan çocuklarda görülen bazı durumlar; dikkatsizlik, TV sesini çok yükseltme, sürekli kulakları çekme ve yaralama bu duruma sinyal vermektedir. İşitme kaybı olan çocuklar 5 yaşına kadar fark edildiğinde ameliyatta çok büyük oranda başarı elde ediliyor. Fakat 5 yaşından sonraki dönemlerde ise ameliyatlar büyük oranda başarısını kaybetmektedir.
Bebekler dünyaya geldiğinde işitme kaybı testi yapılmaktadır. Yeni doğan bebeğe yapılan testte bir problem çıkmasa dahi işitme kaybı sonraki dönemlerde çıkabilir. Anne ve baba çocuklarını doğru gözlemlemeli, dönemine uygun reaksiyonları verip vermediğini takip etmelidir. Çocuğun işitmesinde problem olduğu fark edildiğinde cihazlarla yapılan işitme değerlendirilmesi için doktora başvurulmalıdır.